Escoltar, donar resposta, alliberar

 

No sé com dir-ho, però és coincidència que el mateix dia 18 de novembre, que és quan celebrem el primer aniversari del traspàs del nostre estimat P. Joan Suñol sj, l’Església celebra la Jornada Mundial dels Pobres promoguda per desig exprés del Papa Francesc.  

Francesc es fa ressò del salm 34 quan diu: “quan els pobres invoquen el Senyor, aquest els escolta”. Malauradament avui, hi ha molta gent que crida, però sembla que silenciosament. A Catalunya un 20% de la població viu en risc d’exclusió. La xifra puja amb els que són menors de 16 anys, que puja gairebé al 30%.

Però què passa perquè aquest crit que arriba al cel no arriba al conjunt de la nostra societat?

La vida del Joan, com aquesta jornada promoguda pel Papa Francesc, van en la línia de despertar en nosaltres la capacitat d’escoltar aquest crit, de donar-hi resposta i d’alliberar.  Sí, alliberar perquè com diu el Papa Francesc, “la pobresa no és buscada, sinó creada per l’egoisme, l’orgull, l’avarícia i la injustícia”.  Cal que escoltem el crit, donem resposta, però lluitem també contra els poders del món que exclouen. 

Amb el Joan tot això ho hem vist. Cada matí, abans de sortir de casa restava una estona ben llarga de pregària en silenci. Només si fem silenci dels nostres sorolls som capaços d’escoltar els altres. I ell es va fer l’amic, va donar resposta no amb paraules sinó amb la seva pròpia persona. I es va barallar. Caram si es va barallar. Es va barallar per tal que els recursos que demanava no podien ser entesos com una almoina sinó com un dret. I els drets no es mercadegen, són propis i es posseeixen. 

Vivim avui en un temps d’apaties. La vida del Joan va ser com la del profeta que va despertar a una comunitat. Que bonic és veure la gent de sant Ignasi a la botigueta, al centre obert, compartint tallers o àpats als pisos.  Els temps que vivim no ens demanen fer d’herois solitaris, sinó sentir-nos companys d’una comunitat, que amb altres, escolta, actua i allibera.

Demanem al Joan, i a tots els amics que estan amb ell ja al cel, que continuïn generant en nosaltres la cultura de l’acollida, de l’hospitalitat i la reivindicació dels drets de totes les persones.

Roger Torres, SJ

Rector

Contacta

Parròquia Sant Ignasi de Loiola de Lleida

Plaça Espanya 4, 25002 LLEIDA

973 271099

secretaria@stignasi-lleida.org

Web propietat de la Parròquia Sant Ignasi de Lleida © Tots els drets reservats

Avís legal