Temps de Quaresma, temps de dejuni encara?

Per unir-nos plenament a Déu cal deixar espai al cor perquè ell hi pugui fer estada. La vida espiritual passa per diverses fases, com la mateixa vida.  Una primera anomenada via purgativa, una segona anomenada via il·luminativa fins arribar a la via unitiva.  La primera via ens ajuda a esbrossar l’ambient, per tal de separar el que és important del que ens fa nosa a l’hora de tenir la trobada amb Déu.  La Quaresma, l’associem a un temps de dejuni que ens ha d’ajudar a aquest fet. Un dejuni que no hem de confondre a una pràctica voluntarista, sinó a la manera d’alimentar el desig de Déu. Us deixo amb aquesta reflexió que en fa el P. Xavier Melloni sj sobre el dejuni:

“En la tradició dels Pares del desert, el dejuni és el mitjà que utilitza el fidel per tal de crear un espai buit i permetre que l´Esperit hi reposi i, d’aquesta manera, pugui distingir allò que és essencial d´allò que és superflu. El dejuni dels pensaments, del soroll o de la imatge és tan important com l´abstinència del menjar. El dejuni implica saber aturar-se, gràcies a la qual cosa, la persona perseverant pot reconduir les seves energies que vaguen mig extraviades, per tal de domar-les i orientar-les vers el seu destí original. El dejuni és un esguard vigilant d’un mateix a si mateix, una presa de consciència sincera acompanyada d´un capgirament. El dejuni permet d´entreveure la pròpia existència sense influències emocionals, intel·lectuals o alienes, i de discernir, en un breu instant, qui sóc, per a reprendre el camí, ara i aquí, tal com sóc, des del més profund de mi mateix. El dejuni poleix el mirall de l´ànima, el qual permet de percebre, sense taques, la imatge de la Presència que portem i que esdevindrà l´eix de tota l’existència. És la llibertat de l´home, el seu desig d´unió amb Déu i amb la humanitat sencera, allò que anima el seu gest guerrer. Cadascú ha de saber quins són els àmbits en els quals li convé exercir aquest dejuni.”

Ho trobareu més extensament explicat a: “ITINERARI VERS UNA VIDA EN DÉU” de Xavier Melloni, sj. a: https://www.cristianismeijusticia.net/sites/default/files/pdf/eict30_0.pdf

Contacta

Parròquia Sant Ignasi de Loiola de Lleida

Plaça Espanya 4, 25002 LLEIDA

973 271099

secretaria@stignasi-lleida.org

Web propietat de la Parròquia Sant Ignasi de Lleida © Tots els drets reservats

Avís legal